ARTRİT

Eklemde enflamasyon (iltihab) durumudur. Artrit vücuttaki tüm eklemlerde ortaya çıkabilir. En sıklıkla diz, kalça, ayak bilek ve el bilek ve elin parmak eklemlerinde görülür. Fakat omuz, dirsek ve diğer eklemlerde artrit oluşur.
Artrit oluşan eklem sıcak, şiş ve hareketleri çok ağrılıdır. Romatoid artrit gibi sık görülen hastalıklar, eklemin bir patojen mikrop ile hastalanması, ürik asit benzeri maddelerin eklemde birikmesi en sık nedenlerdir.
Vücutta başka yerde ortaya çıkan enfeksiyon ekleme yayılabilir keza tüberküloz ve brusella gibi mikrobik ajanlar eklemde artrit oluşturur.
Erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğu bir durumdur. Aksi takdirde eklemde kalıcı hasar oluşur ve eklem deforme olur ve kalıcı sakatlık gelişebilir.
Artritler tek veya çok eklemin tutulumuna göre isimlendirilir ve artrite neden olan bakteri veya etken farklıdır. Osteoartritde ise genelde artrit gibi şiddetli bulgular olmasa da eklemde enflamasyon vardır. Fakat biz hekimler artrit dediğimizde daha gürültülü ve daha çok bulgunun eşlik ettiği hastalıkları konuşuruz. Artrit oluşturan nedenler şunlardır.
Enfeksiyöz artritler(parvovirüs,Lyme hastalığı,bakteriel endokardit,hepatit,rubella,Tüberküloz.)
Postenfeksiyöz artritler(Reaktif artrit,Romatizmal ateş,enterik artritler)
Diğer seronegatif spondilartritler(Ankilozan spondilit,Psoriatik artrit,İnflamatuar artritler)
Romatoid artrit
İnflamatuar Osteoartrit
Kristalin tetiklediği artrit –Gut artriti
Diğer sistemik romatizmal hastalıklar ( Lupus hastalığı, Sistemik vaskülit, Skleroderma, Poliomiyozit, Dermatomiyozit, Behçet,Still hastalığı)
Diğer sistemik hastalıklar (Sarkoidoz, Palindromik romatizma, Ailevi Akdeniz ateşi, kanser)
Artrit çok farklı nedenlerle oluşabildiğinden mutlaka hekime başvurmak ve onun tavsiyelerine uymak gereklidir. Aşağıdaki bulgular önemlidir.
Bir veya daha fazla eklemde şişlik
Eklemde hassasiyet ve ağrı
Kızarıklık
Eklem hareketinde kısıtlanma veya zorluk
Ateş ve halsizlik eşlik edebilir.
Artrit ile birlikte sıklıkla başka organlara ait şikayetler de ortaya çıkar ve bunlar hastalığın nedenini ortaya koymada çok önemlidir. Bunlara eklem dışı bulgular da denir. Ağızda veya perianal bölgede aft, kas güçsüzlüğü, deri lezyonları sıklıkla birlikte olur.
Artrit tanısında önemli olan hekimin hastanın şiş ve tutulu eklemlerini bizzat tespit etmesi ve klinik seyri izlemesidir. Klinik tablo bazen çok gürültülüdür ve başka bir tetkike bile gerek kalmadan hekim tanı koyup tedaviyi başlatır. Fakat kesin tanı için en sıklıkla laboratuar incelemeleri yapılması ve bazen eklem sıvısının şiş eklemden alınıp mikroskopta değerlendirilmesi gerekecektir.
Ayrıca bazı durumlarda radyolojik incelemeler ve MR incelemesi ve sintigrafi de yapılabilir.
Konu uzmanı hekim her hasta için daha fazla tetkiklere başvurabilir bazen nedeni ortaya koymak için hastaların hastaneye yatırılarak incelenmesi gerekecektir.
Tedavi
Artritte önemli olan eklemin korunması ve daha fazla hasarlanmanın engellenmesidir. Bu nedenle eklemin istirahati ve korunmasını sağlayacak atel ve destekler önemlidir. Hekiminiz size özel bir fizyoterapi ve rehabilitasyon programı belirleyecektir ve hastalık tedavi edildikten sonra da eklem hareketleri ve eklem çevresi kaslarınızı güçlendirmek ve egzersiz yapmak konusunda bilgilendirecektir.
Health Services

SCOLIOSIS PATIENT FOLLOW-UP AND BRACE APPLICATIONS
Examination, review and determination..
Read more
FORMED FOOT HEALTH AND CUSTOM SOLE PLATE SERVICE
All foot-related problems are diagnos..
Read more
FUNCTIONAL ELECTRIC STIMULATION AND FOOT DROP TREATMENT
The clinical case known as foot drop ..
Read more
ORTHESIS AND PROSTHESIS APPLICATION
A major complementary in Physical The..
Read more